Zakelijke reiskostenvergoeding, hoeveel mag je als werknemer of ZZP-er rekenen voor de reiskosten die je zakelijk maakt? Hoe is dit geregeld als je gebruikt maakt van het openbaar vervoer? Of als je ter voet of met de fiets gaat. In dit artikel leggen we je uit waar je recht op hebt en waar je op moet letten. De kilometervergoeding is namelijk in 2024 omhoog gegaan.
Kilometervergoeding auto
Wat is de Kilometervergoeding auto 2024? Dit is namelijk anders dan het voorheen was in 2023! De Belastingdienst heeft de vergoeding dit jaar weer verhoogd met 2 cent! Je kunt dit jaar bij de Belastingdienst 23 cent per kilometer opvoeren. In het jaar 2023 was dit nog 21 cent per kilometer.
De reden van deze verhoging is dat de kosten voor het gebruik van een auto ook een stuk duurder is geworden. Denk ook aan de prijzen van brandstof die weer omhoog zijn gegaan.
Het is wel belangrijk om te weten dat je zakelijke kilometerkosten niet mag aftrekken als je gebruik maakt van een auto van de zaak. Het moet echt een privé auto zijn om deze 23 cent per kilometer vergoed te krijgen.
Reiskostenvergoeding Openbaar Vervoer
Het is ook mogelijk om kosten van zakelijk reizen terug te krijgen. Hierbij is het wel belangrijk dat je een goed en duidelijk factuur hebt (op naam). Het is niet mogelijk om met een anonieme Ov-kaart gebruik te maken van het openbaar vervoer en deze kosten zakelijk op te voeren. Er is dan namelijk niet te achterhalen wie er gereden heeft met de Ov-kaart.
Je Ov-kosten worden in tegenstelling van kilometervergoeding geheel betaald! Het is wel belangrijk om hier een overzicht van te hebben. Mocht je een Ov-kaart op naam gebruikt hebben is het mogelijk om via ovchipkaart.nl de gegevens te downloaden. De uitdraai moet wel aan alle huidige eisen van de Belastingdienst voldoen. Waaronder een Ov-kaart op naam.
Vraag daarom een Ov-kaart op naam aan. De NS heeft hier ook een speciale kaart voor! Namelijk de NS-Business card. Met deze kaart is het mogelijk om met de trein te reizen, gebruik te maken van Bus & Metro maar ook voor het gebruik van een OV-fiets of deelauto.
Daarnaast hebben ze ook abonnementen! Het voordeel van deze manier van zakelijk reizen is dat de NS je maandelijks een factuur stuurt en het geld ook doormiddel van automatische incasso van je rekening afhaalt.
Zakelijke reiskostenvergoeding voor fiets
Ga je op de fiets naar je afspraken toe? Ook dan is het mogelijk om reiskostenvergoeding te krijgen! In 2024 is het bedrag voor het gebruik van de fiets voor de zaak 23 ct per km! Het maakt dus niet uit of je met de auto of met de fiets naar je afspraak gaat! Deze kilometervergoeding is net als met de auto belastingvrij!
Het is hierbij wel belangrijk dat je een rittenregistratie bij gaat houden zodat je kunt aantonen dat je deze kilometers daadwerkelijk gereden heb. Ook moet het wel zo zijn dat deze kilometers echt een zakelijke reden hebben. Dus niet even vanaf huis naar de supermarkt en terug.
Zakelijke reiskostenvergoeding voor scooter
Ga je met een Scooter naar je afspraak toe? Dan zijn deze kosten ook zakelijk belastingvrij aftrekbaar! Net als met de auto en met de fiets is het mogelijk om de kilometers die je zakelijk maakt af te trekken. Hierbij is het wel belangrijk dat de scooter niet van de zaak is.
Zorg wel dat je de gereden kilometers wel goed bijhoud! Het is namelijk verplicht om een goede en kloppende rittenregistratie te hebben.
Kan ik meer dan 23 cent reiskosten betalen?
Het is zeker mogelijk om jezelf of een medewerker die voor jou werkt meer dan 23 cent per kilometer reiskosten te betalen. Weet wel dat er maximaal 23 cent per kilometer onbelast is! Alles dat je uitbetaald boven deze 23 cent is belast en zijn aftrekbaar onder het kopje “overige bedrijfskosten”.
Wordt reiskosten gezien als inkomen?
Nee, het hangt er wel vanaf hoeveel je uitbetaald. Alle reiskosten tot 23 cent per kilometer zijn onbelast en worden ook niet gezien als inkomen. Als je meer dan 23 cent per kilometer betaald wordt dit wel gezien als inkomen.