Wat is een KvK-nummer? – Alles wat je moet weten

Een KvK-nummer, ofwel Kamer van Koophandel-nummer, is een uniek identificatienummer dat aan een onderneming wordt toegekend bij inschrijving in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Dit nummer speelt een cruciale rol in het identificeren en onderscheiden van bedrijven in Nederland. Hieronder bekijken we wat een KvK-nummer precies inhoudt en beantwoorden we enkele veelgestelde vragen.

Wat is een KvK-nummer?

 1. Unieke Identificatie:
 • Een KvK-nummer is een unieke identificatiecode die aan elke onderneming wordt toegekend bij registratie in het Handelsregister. Het dient als een officiële erkenning van het bestaan van de onderneming.
 1. Officieel Handelsregister:
 • Het KvK-nummer is onderdeel van het officiële Handelsregister, waarin alle Nederlandse ondernemingen verplicht worden geregistreerd. Het Handelsregister bevat belangrijke informatie over de bedrijfsactiviteiten, rechtsvorm, en contactgegevens.
 1. Gebruik in Zakelijke Communicatie:
 • Het KvK-nummer wordt vaak gebruikt in zakelijke communicatie, zoals op facturen, websites en correspondentie. Het biedt een gestandaardiseerde manier om de identiteit van een onderneming te verifiëren.
 1. Publiekelijk Beschikbaar:
 • Hoewel bepaalde gegevens uit het Handelsregister publiekelijk beschikbaar zijn, zoals het KvK-nummer en de naam van de onderneming, zijn andere details, zoals financiële informatie, niet openbaar toegankelijk.
Wat is een KvK-nummer - Alles wat je moet weten

Veel gestelde Vragen:

1. Moet elke onderneming een KvK-nummer hebben?

 • Ja, in Nederland is het verplicht voor elke onderneming om zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel en een KvK-nummer te verkrijgen.

2. Hoe kan ik het KvK-nummer van een bedrijf vinden?

 • Het KvK-nummer van een bedrijf is vaak vermeld op officiële documenten zoals facturen, briefpapier en websites. Daarnaast kan het worden opgezocht in het Handelsregister van de KvK.

3. Kan een KvK-nummer worden gewijzigd?

 • Het KvK-nummer van een onderneming blijft in principe hetzelfde gedurende de levensduur van de onderneming. In uitzonderlijke gevallen, zoals fusies, kan het echter wijzigen.

4. Is het KvK-nummer hetzelfde als het BTW-nummer?

 • Nee, het KvK-nummer en het BTW-nummer zijn twee verschillende identificatienummers. Het KvK-nummer dient voor de algemene identificatie van een onderneming, terwijl het BTW-nummer specifiek wordt gebruikt voor de omzetbelasting.

Conclusie:

Een KvK-nummer is een essentieel onderdeel van de zakelijke identiteit in Nederland. Het fungeert als een unieke code waarmee de overheid, klanten en zakelijke partners de officiële registratie en informatie van een onderneming kunnen verifiëren. Het correct gebruiken en communiceren van het KvK-nummer is belangrijk voor transparantie en betrouwbaarheid in zakelijke relaties.